Програма конференції 2019

 

25 жовтня відбулася VІI Міжнародна науково-практична конференція «Наукова школа Романа Іванченка». Цього року конференція відбулася у надзвичайно теплій, душевній атмосфері.

Науковий захід був приурочений видатній події - 90-річчю з дня народження Романа Іванченка. Присутні вшановували пам'ять видатного науковця, основоположника наукової школи, ідеї якої є основою викладання видавничої справи та редагування у закладах вищої освіти сучасної України.

Відкрив цьогорічну конференцію директор ВПІ КПІ імені Ігоря Сікорського Киричок П. О., він відзначив професійну складову та морально-етичну спрямованість подібних  заходів, наголосив на професійних викладацьких якостях Романа Григоровича, висловив надію, що молодь, яка відвідала конференцію, більше дізналася про видатного науковця і матиме наочний приклад, як потрібно працювати над нашим спільним майбутнім у нашій державі.

  
 
У міжнародному заході цього року взяли участь науковці з різних вищих навчальних закладів України, Білорусі та Польщі: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Класичний приватний університет (м. Запоріжжя), Київський медичний університет, Житомирський державний університет імені Івана Франка, Київський професійно-педагогічний коледж ім. А. Макаренка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Українська академія друкарства (м. Львів), Лодзинський університет (Польща), Могилевський інститут Міністерства внутрішніх справ (Білорусь), Інститут мовознавства НАН України ім. О. О. Потебні.
 
  
 
Також з вітальним словом виступив доктор філологічних наук, професор, директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Різун В.В. Науковець згадував літературну, журналістську і наукову  діяльність Іванченка Романа Григоровича. Відзначив його особливу роль у формуванні нового наукового напряму — літературного редагування. 
 
Також на пленарному засіданні виступили з цікавими доповідями Теремко В. І., Онкович Г. В.  Український видавець, педагог, журналіст, доктор наук із соціальних комунікацій Теремко В. І. озвучив таку тему, як творчий аспект у роботі редактора, чим дуже зацікавив майбутніх фахівців, що були присутні на науковому заході. Теремко В. І. наголошував у своїх тезисах про репрезентаційні елементи книги, про технології ефективних текстів, про необхідність у сучасних реаліях редактора володіти технологіями копірайтингу.
 
   

Український науковець,  доктор педагогічних наук, професор Онкович Г. В. виступила з цікавою доповіддю про розвиток медіадидактики вищої школи. Науковець тезисно розповіла про український досвід підготовки фахівців для масмедіа, медіапедагогів та медіапсихологів. Наголошувала про необхідність привнесення медіаосвітніх елементів до навчальних програм, про сприяння поширенню практики інтеграції медіаосвітніх елементів тощо.

Особливим гостем на конференції була дружина Романа Іванченка - Галина Пилипівна Іванченко. Дуже багато теплих спогадів пролунало з трибуни. Вона згадувала багато цікавих фактів із життя науковця, розповідала про нелегку долю шістдесятників, про гоніння та цькування українських письменників, науковців, що відстоювали право на говорити, писати, творити українського мовою.

   

 

 

За підсумками конференції готуються два електронних видання – тези доповідей та фахове видання «Обрії друкарства».

Кафедра видавничої справи та редагування ВПІ КПІ імені Ігоря Сікорського та організаційний комітет Міжнародної науково-практичної конференції «Наукова школа Романа Іванченка» дякує всім учасникам та гостям конференції, активній студентській та аспірантській молоді і сподівається на нову наукову зустріч у жовтні 2020 року.

 

 

 
 
 

 

 
 
 

СПІЛКУЙТЕСЬ З НАМИ

Ми в соціальних мережах. Будьте з нами і спілкуйтесь з нами.